OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
 
Balassi Tancegyuttes Hetprobas Neptanciskola Orszagos Szolotancfesztival
Lapszemle
Napjainkban ismét méltó helyen a néptánc - 60 éves a Balassi Táncegyüttes
2007. november 10.

Az idén hatvanéves békéscsabai Balassi Táncegyüttes országos szinten kiemelkedő munkát végez a hagyományok megőrzésében és átörökítésében. Az együttes évente több külföldi kulturális rendezvényen képviseli hazánkat, és belföldön is vastaps kíséri fellépéseiket.

Tovbb...
 
Fotók a BEOL-on
2007. november 6.

A BEOL.HU is közzétett a jubileumon készült fotókból egy válogatást. Ajánljuk mindenki figyelmébe:

Hatvanéves a Balassi Néptáncegyüttes

 
Hatvanéves a Balassi Táncegyüttes
2007. november 2.

A hatvanéves Balassi Táncegyüttes jubileumi műsorral ünnepel november 3-án, szombaton 19 órától a Békéscsabai Sportcsarnokban, majd baráti találkozót tartanak, az együttes hat évtizedére emlékeznek a Luther utcai Balassi Táncműhelyben.

Tovbb...
 
Békés - néptáncból jeles
2007. februr 6.

A közelmúltban rendezték meg Budapesten a néptáncosok országos antológiáját, ahol a tavalyi esztendő legsikeresebb együttesei, produkciói szerepelhettek.

Békés megye minden szinten (felnőtt-, ifjúsági és gyermekkategóriában) képviseltethette magát, hiszen a tavalyi minősítőkön, fellépéseken sok, kiválóan zsűrizett békési produkciót láthatott a közönség, illetve többen kaptak olyan díjat, ami miatt most ott lehettek a fővárosi gálán. A békéscsabai Balassi Táncegyüttes több ponton is érintett volt az antológián.

Tovbb...
 
Továbbképzési sorozat néptánc csoportvezetőknek
2007. janur 22.

Kedves Szövetségi Tagok!

A Viharsarok Néptáncszövetség továbbképzési sorozatot szervez néptánc csoportvezetőknek, amelynek célja a szakmai munka színvonalának emelése. Ez alkalommal cigány táncanyagból tervezünk kurzust az alábbiak szerint:

Tovbb...
 
Csokonai-díjjal ismerték el
2006. janur 21.

Mlinár Pál, a békéscsabai Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője, a Hétpróbás Néptánciskola igazgatója Csokonai-díjat vehetett át tegnap Budapesten Bozóky András kulturális minisztertől.

Tovbb...
 
Kicsi alvás, nagy élet...
2005. augusztus 27.

A balassisok betáncolták magukat a franciák szívébe

Nyolc külföldi együttes részvételével immár a 24. nemzetközi néptáncfesztivált rendezték meg ezen a nyáron a franciaországi Concarneau városában. Hazánkat, a magyar hagyományokat a békéscsabai Balassi Táncegyüttes képviselte.

Tovbb...
 
Hétpróbások Besztercén
2004. oktber 13.

A békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola növendékei az elmúlt nyáron a romániai Besztercén vendégszerepeltek.

Fotóink Besztercén és a környező településeken készültek.

Tovbb...
 
Táncos lábúak sikerei
2004. jlius 22.

A közelmúltban zajlott Kecskeméten az országos néptáncverseny, amelyre a regionális döntőkből 22 néptánccsoport jutott be.

Az országos versenyen a békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola növendékei szép sikereket értek el.

Tovbb...
 
Erdélyi kirándulás - képriport
2003. november 3.

A közelmúltban két megyei táncegyüttes, a békéscsabai Balassi, valamint a szarvasi Tessedik táncegyüttes erdélyi kiránduláson vett részt. Kivételes alkalomnak számít, hogy az együttesek nem mutatták be saját műsoraikat, ezúttal a "megfigyelő" szerep jutott nekik. Képriportunk kalotaszegi és mezőségi településeken készült.

Tovbb...
 
AKINEK A TÁNC AZ ÉLETE
2003. szeptember 15.

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vehette át augusztus 20-a alkalmából Born Miklós nyugalmazott táncos-koreográfus, több néptáncegyüttes egykori irányítója, 43 esztendőn át a Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője.

Tovbb...
 
Júlia szép leány
2003. jlius 1.

Igazi csabai sikerrel nyílt meg a Városházi esték

Egyre nehezebb válogatni a Városházi esték programjából, hiszen a műsorfüzet alapján idén nyáron megint a bőség zavarával küszködhet a magamfajta mindenevő. Elvileg a nyitóest kötelező gyakorlat számunkra, most azonban kétszeresen is kedves volt szívemnek a sorozat első előadása:

Tovbb...
 
Családi ünnep a sportcsarnokban
2002. november 26.

Nehéz dolog egy születésnapi ünnepségről tárgyilagos beszámolót írni, hiszen a magánügy akkor is magánügy, ha sok száz, vagy több ezer emberé. Egy táncegyüttes évfordulós műsora nem a kívülállóknak, nem a nagyközönségnek szól elsősorban, hanem azoknak, akik így vagy úgy, de részesei az ünnepnek - a mai, az egykori, és persze a jövőbeli táncosoknak, családjuknak, barátaiknak. Az ország legrégibb néptáncegyüttese, a Balassi ünnepelt szombaton, s hogy mekkorára nőtt az ötvenöt esztendő óta gyarapodó családi-baráti kör, azt ékesen jelzi, hogy a békéscsabai Városi Sportcsarnokban minden olyan hely (szék, lépcső, korlát) megtelt, ahonnan viszonylag még látható volt a színpad.

Tovbb...
 
Volt értelme, és van folytatása...
2002. november 22.

Szombaton ünnepli 55 éves fennállását a Balassi Táncegyüttes

A békéscsabai városi sportcsarnokban szombaton 17 órától gálával, majd a Fegyveres Erők Klubjában vacsorával és hajnalig tartó mulatsággal ünnepli 55 éves fennállását a Balassi Táncegyüttes. A születésnapi műsorban a mai táncosok mellett az Őszülő Halánték Senior Csoport és a Hétpróbás Néptánciskola növendékei is fellépnek. A jeles évforduló előtt pár nappal beszélgettünk Born Miklóssal, a határainkon túl is híres táncegyüttes egyik alapítójával, koreográfusával.

Tovbb...
 
A Balassi Táncegyüttes luxemburgi turnéja
2002. jlius 26.

(Élménybeszámoló)

2002. július 10-én indultunk az egy hétig tartó, előadásokkal zsúfoltig tömött külföldi turnéra. Este 19. 00-kor kezdtük meg a bepakolást, folyamatosan ingázva a ruharaktár és a próbaterem között. Hogy mi jár ilyenkor egy táncos fejében - karaktercipő, csizma, alsószoknyák, felsőszoknyák, üveg, ingváll, szalagok, csak itthon ne maradjon valami - legalábbis egy lány fejében. Hogy a fiúk mire gondolnak, azt nem tudom, de látszólag sokkal nyugodtabbak nálunk. 3/4 8-ra kész is van mindenki, a táncos bőröndök, kosarak indulásra készen.

Tovbb...
 
Eggyel több nyelven tudnak...
2002. jnius 11.

"Tanévzáró a Hétpróbás Néptánciskolában

Mondhatnánk meghökkenve: mit keres a csizma az asztalon, azaz egy iskolai tanévzáró a kulturális események között?! Nos, a hagyományos évzárókról magam sem szívesen emlékeznék meg itt, hiszen többnyire ünnepi beszédek egy-két vers, jobb helyen énekkar, sőt hangszerszóló jelenti a kultúrműsort, látványosságként pedig be kell érnie a publikumnak néhány halványzöldre fakult arcú gyerek rogyott, avagy merev térddel végrehajtott elszédülésének. Hogy ezt rutinos tanárnők, vagy rémült anyukák futkosása színesíti-e, az az iskolai hagyományok, illetve a gyerek életkorának függvénye.

Tovbb...
 
Csabai magyaros
2001. janur 20.

A Körös-parti ifiház társalgójának egyik sarkában a Békés Banda, a másikban a Galiba, a harmadikban a Düvő Zenekar húzza a talpalávalót, vonja a nótázásra fakasztót, fújja a kedvcsinálót, üti, veri-, pöngeti a másik átölelésére serkentőt.
Most ők, később a többi. Tizenkét banda kíséri a XV. Csabai Népi Magántánc Viadalon föllépő nő és férfi táncosok előadását, adja a bankot az esténkénti - kárpáti - táncházban, s veszi elő hangszerét (hangicsáló szerszámját) a 2001. Boldogasszony hava második hétvégéjén három napon át - már-már kivilágos kivirradtig - tartó szólótánc-fesztivál szüneteiben, hogy megszólaljon itt, ott, amott a muzsika, s csatlakozzék hozzá énekszó, mozduljon láb, induljon a Csabai Táncház.

Tovbb...
 
 
buy cheap cialis professional
Legyen �nnek is honlapja! K�sz�tette, szerkesztette, t�rhely: CSABAPROG Kft.