OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
 
Balassi Tancegyuttes Hetprobas Neptanciskola Orszagos Szolotancfesztival
Szólótáncfesztivál

 

szt_logoAz Országos Szólótáncfesztivál a néptáncmozgalom szólistáinak kétévente ismétlődő, az egész országra kiterjedő rangos eseménye, amely 1974-ben jött létre Vásárhelyi László koreográfus kezdeményezésére.

Olyan országos fórum, ahol a "táncos anyanyelv" legjobb ismerői bemutathatják tudásukat, ahol megmérkőzhetnek egymással, a legjobbakat jutalmazó "Aranysarkantyús", illetve "Aranygyöngyös" táncos megtisztelő és szakmai rangot jelentő címért.

A rendező szerv kezdetektől fogva a Megyei Művelődési Központ és a Balassi Táncegyüttes volt Born Miklós, majd Mlinár Pál szakmai irányításával.
A Viharsarok Néptáncszövetség 1989-es megalakulásával szakmai védnökként kapcsolódott be a lebonyolításba, és létrejöttétől a Martin György Néptáncszövetség is szakmai támogatást nyújt e rendezvényhez.

A teljes magyar néptáncmozgalmat érintő vetélkedő valóban igazi rangot vívott ki magának, mert a jelképes szakmai cím adta meg a versengés igazi értelmét.

A közel 30 éves múlt, a szakmai érdeklődés állandó növekedése egyedülálló Európában.

A fesztivál versenyjellegű, kötelező- és szabadon választott táncanyaggal, amely felöleli a teljes magyar táncdialektust, azaz a határon túl élő magyarokét is. A versenyzők által szabadon választott táncokban pedig már a hazai nemzetiségi táncokon kívül megjelent a szlovák, lengyel, román, szerb-horvát néptáncanyag is.

A zsűri tagjai mindig országosan elismert szakemberek, a teljesség igénye nélkül zsűri tagok voltak: Vásárhelyi László, Oskó Endréné, Novák Ferenc, Foltin Jolán, Hortobágyi Gyöngyvér, Zsuráfszky Zoltán, Diószegi László, Szilágyi Zsolt, Farkas Zoltán, Tóth Ildikó, Németh Ildikó, stb.

A verseny kétfordulós, az elődöntőkön általában kétszáz fő. Az utóbbi években ezek helyszíne Jászberény, illetve Székesfehérvár volt. A döntőn 50-60 fő vesz részt, egy részük az elődöntőből érkezik, vagy már egyszeres-kétszeres "Aranygyöngyös", vagy "Aranysarkantyús" címmel szerzik meg jogosultságukat.
Ha valaki harmadszorra is elnyeri a fenti címeket, "Örökös" Aranysarkantyús, Aranygyöngyös táncos lesz és így már többet nem indulhat versenyzőként.

Mind az elődöntőket, mind a döntőt a népművészet ezen ága iránt érdeklődő közönség nagy-nagy érdeklődéssel várja. A rangos megmérettetésnek és az ezt követő gálaműsornak a közönsége évek óta visszajáró, egyre többen érkeznek az ország különböző pontjairól, hogy a táncfolklór egyedülálló szólista programját megtekintsék. Az utóbbi években már külföldi vendégeink is voltak, ugyanis a magyar néptáncosok e megmérettetése Közép-Európában egyedülálló.

Dombi Ildikó

 

 

 

 
 
buy cheap cialis professional
Legyen �nnek is honlapja! K�sz�tette, szerkesztette, t�rhely: CSABAPROG Kft.