OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
 
Balassi Tancegyuttes Hetprobas Neptanciskola Orszagos Szolotancfesztival
AKINEK A TÁNC AZ ÉLETE
2003. szeptember 15.

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vehette át augusztus 20-a alkalmából Born Miklós nyugalmazott táncos-koreográfus, több néptáncegyüttes egykori irányítója, 43 esztendőn át a Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője.

 

„... tényleg nagyon szép életem volt.”

— Nagy családba születtem, kilencen voltunk fiúk, köztük én a hetedik. Csak mellékesen jegyzem meg, ha a pogány korban születek, akkor a sámánok elraboltak volna, hogy belőlem is sámánt neveljenek — mondja nevetve Born Miklós. — Ők ugyanis azt tartják, hogy a hetes számnak varázsereje van, s ha belegondolok, van benne valami igazság, mert tényleg nagyon szép életem volt. Az ifjúságomról persze nem mondható ez el, hiszen közbejött a második világháború, szüleim és nagyszüleim is meghaltak, így árva gyerekként vészeltem át ezt az időszakot, még menhelybe is kerültem Mezőberénybe.

— A tánc mikor jelent meg az életében?

— Tizenhat éves koromban kezdtem el táncolni, nem volt egyébként egy táncos család a miénk. Cserkész voltam én is, s született egy olyan döntés, hogy legyen egy regös raj, amely a népművészettel foglalkozik. ’48-ban megszüntették a cserkészetet, de addigra már elég jó kis társaság alakult ki a fiúkból és az inas iskolában tanuló lányokból. A Szakszervezeti Ifjúsági Tanonc Mozgalom keretében folytattuk a táncot, én lettem a csoport vezetője, s még autodidakta módon készítettem el az első koreográfiámat, azt a kétrészes táncfüzért, melynek a Viharsarki Táncok címet adtam. Ezzel megnyertük a megyei kultúrversenyt, és a budapesti Világifjúsági Találkozón is felléptünk. A Balassi nevet egyébként — akkor még Balassaként — ’48-ban vettük fel. Később nagyon sok fellépésünk volt, az együttes a kistelepüléseken színházpótló szerepet is betöltött.

— Melyik volt a Balassi virágkora?

— Akadtak hullámvölgyeink, de azt kell, hogy mondjam — sportnyelven szólva —, mindig az NB I-ben, azaz az élvonalban voltunk, jártunk belföldön és külföldön is sokfelé.

— Elárulja, hogy hány fiatallal foglalkozott pályafutása során?

— Ezt nem tudom megmondani, már csak azért sem, mert rengeteg gyermeket tanítottam, nemcsak a Balassiban, hanem a gyulai Körös Együttesben is, és sok helyen jártam vendégkoreográfusként is.

— Milyen kötődése van ma a tánchoz?

— Nekem ez az életem, így nem tudok elszakadni tőle. Még ma is van két, egy csabai és egy gyulai senior csoportom az egykori idősebb tanítványaimból, hetente egyszer találkozunk. Elég kevesen vagyunk már sajnos, s együtt léptünk fel például Gyulán a Tószínpadon. Mondhatnám azt is, hogy a Gyula—Csaba ellentétet így a táncos vonalon sikerült elsimítanunk... A kitüntetés egyébként, őszintén mondom, váratlanul ért, s ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik személyesen, telefonon, vagy írásban gratuláltak.

 

Pocsaji Richárd

Forrás:

Békés Megyei Hírlap 2003. szept. 9.

 

 

 

 

 
 
buy cheap cialis professional
Legyen �nnek is honlapja! K�sz�tette, szerkesztette, t�rhely: CSABAPROG Kft.