OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
 
Balassi Tancegyuttes Hetprobas Neptanciskola Orszagos Szolotancfesztival
Kicsi alvás, nagy élet...
2005. augusztus 27.

A balassisok betáncolták magukat a franciák szívébe

Nyolc külföldi együttes részvételével immár a 24. nemzetközi néptáncfesztivált rendezték meg ezen a nyáron a franciaországi Concarneau városában. Hazánkat, a magyar hagyományokat a békéscsabai Balassi Táncegyüttes képviselte.

 

 

A franciaországi programban különösen népszerű volt a fesztiválra meghívott együttesek utcai menettánca, közönségcsalogatója, bemutatója.

A Bretagne-félsziget csücskén, festői környezetben található Concarneau, egykor kis halászfalu volt, ma népszerű üdülőváros. A fesztiválra jöttek olasz, orosz táncosok, az afrikai Togóból, Sri Lankáról, valamint három latin-amerikai országból (Peru, Panama, Venezuela) csoportok.

— Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy meghívást kaptunk a rangos francia fesztiválra — mondta Mlinár Pál, a Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője. — Húsz évvel ezelőtt, vagy talán még régebben a Rábai Ifjúsági Táncegyüttes már járt Concarneau-ban. Aztán hosszú szünet következett, s tulajdonképpen most tudtuk meg, miért. A magyar együtteseket sokáig hívták, de pár évvel ezelőtt honfitársaink csalódást okoztak. Később sem oda, sem más francia helyszínre nem hívtak. Ezért éreztük komoly kihívásnak a lehetőséget, hogy bizonyíthassuk tudásunkat, helyreállíthassuk a magyar néptáncról alkotott képet. Úgy gondolom, sikerült a küldetésünket teljesíteni.

Az ötnapos fesztiválra az együttes 35 tagja utazott, köztük 12 pár és a zenészek. A programban szerepelt menettánc, közönségcsalogató, utcai és éjszakai bemutató, népzenei koncert a templomban. Minden nemzet a turistáknak tanította táncait, s nem hiányozhatott a repertoárból a vidéki szereplés és a kirándulás sem.


Jubileumi találkozó — jövőre velük, ugyanott
Mlinár Pál elmondta, hogy a néptáncfesztiválokon már régóta nem rendeznek versenyt, mivel igazságtalan és értelmetlen lenne összemérni a nagyon különböző felkészültségű és jellegű produkciókat. A fesztivál lényege egymás megismerése, a közös tanulás és a szórakoztatás. A hangulatot pedig így jellemezte a Balassi vezetője: „kicsi alvás, nagy élet”.
A balassisok bizonyították rátermettségüket, s belopták magukat a közönség és a szervezők szívébe. A gálaműsorban is nagy sikert arattak, és jövőre ott lehetnek a 25., jubileumi fesztiválon.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

 

 

 
 
buy cheap cialis professional
Legyen �nnek is honlapja! K�sz�tette, szerkesztette, t�rhely: CSABAPROG Kft.