OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
 
Balassi Tancegyuttes Hetprobas Neptanciskola Orszagos Szolotancfesztival
Napjainkban ismét méltó helyen a néptánc - 60 éves a Balassi Táncegyüttes
2007. november 10.

Az idén hatvanéves békéscsabai Balassi Táncegyüttes országos szinten kiemelkedő munkát végez a hagyományok megőrzésében és átörökítésében. Az együttes évente több külföldi kulturális rendezvényen képviseli hazánkat, és belföldön is vastaps kíséri fellépéseiket.

Legutóbb a sportcsarnokban köszöntötte szűnni nem akaró taps az együttest. A jubiláló együttes Vasárnapi Tánc című műsorával örvendeztette meg a békéscsabai közönséget. A kemény magot alkotó Balassi Táncegyüttes mellett a Balassi Baráti Társaság, az Őszülő Halánték szeniorcsoport, a Rábai Ifjúsági Táncegyüttes és a Hétpróbás Néptánciskola növendékei is színpadra léptek a jubileumi műsoron.

— A Balassi megalakulásakor, a Fényes szellők mozgalom időszakában virágkorát élte a néptánc, Békéscsabán legalább 30 csoport működött. A hetvenes—nyolcvanas években érkezett csúcspontjára a művészeti ág népszerűsége, amit a rendszerváltás esztendőinek hullámvölgye követett. Míg korábban az egész társadalom előtt dolgoztunk az örökségvédelemért, ezekben a válságos években úgy éreztük, magunknak táncolunk. Mostanra a helyére került a néptánc a nemzeti örökségvédelemben — mondta el Mlinár Pál, az együttes művészeti vezetője.

Mlinár Pál élete hetedik osztályos korában fonódott össze a néptánccal, amikor Born Miklós — a Balassi akkori művészeti vezetője — egy iskolai táncversenyen felfedezte, és az együttes utánpótlását biztosító Rábai Ifjúsági Együttesbe hívta táncolni. Később mestere mellett asszisztensi feladatokat látott el, majd Born Miklós nyugdíjba vonulásakor átvette a Balassi művészeti vezetését. Szülei nyomdokait követi a Mlinár házaspár öt gyermeke: valamennyien néptáncolnak. Sőt a két legidősebb gyermek hivatásául is ezt választotta. A fellépőruhákat Mlinárné Kolarovszki Mária készíti. Az együttes jelmeztára mára több tízmillió forintos értéket képvisel.

— A különböző táncokhoz a megfelelő tájegységre jellemző ruhákat vesznek fel a táncosok. Tíz rend viselet áll az együttes rendelkezésére. Egyelőre pályázati pénzekből meg tudjuk oldani az eredeti viseletek beszerzését és a fellépésekhez készült ruhák varratását. Szakszerű gondozásuk már a táncosok dolga.

A 11 éves Marik Renáta édesanyja is igyekszik megismerkedni az alsószoknyák kikeményítésének művészetével. A kislány másfél éve kezdett táncolni, de már több fellépésen vett részt a Hétpróbásokkal.
— Az iskolában nagyon megértőek a szereplésekkel kapcsolatban. A tanárnő azt mondta, szóljak, amikor Csabán lépünk fel, hátha az osztálytársaim is el tudnak jönni megnézni — újságolta a kislány.
Csak kellő elhivatottsággal és a tánc iránti olthatatlan szeretettel lehet magas szinten művelni a néptáncot. A heti három próba, fellépések és turnék a tagok szabad idejét és energiáját egyaránt maximálisan leköti. A számtalan sikeres hazai és külföldi fellépés, valamint az együttes kiváló minősítése azonban igazolja: érdemes. Jelenleg 30 lány és 17 fiú a Balassi Táncegyüttes tagja. Szabados Péter a Hétpróbást „kijárva” került be a Balassiba.
— A turnékról mindig jó előre értesülünk, hogy azokhoz igazítva vegyünk ki szabadságot. Ami már biztos, hogy jövő nyáron Ciprusra és Franciaországba utazik a tánccsoport — beszélt a jövő évi tervekről Szabados Péter.

— Késni, megjegyzéseket tenni nem lehetett. A művészeti vezető fiaként nekem még jobban kell teljesítenem, mint a többi táncosnak — idézte fel a múltat Born Gergely békéscsabai művelődéstörténész, az együttes valamikori tagja. — 1976-ban kezdtem a gyermekegyüttesben, amikor a legerősebb volt a néptáncmozgalom. 1980-ban már Koppenhágában léptünk fel, akkoriban nagy dolognak számított a külföldi út. Az első nagy szerelmeim is balassis-lányok voltak. Sokat adott a néptánc: önfegyelemre, tartásra, fizikai erőnlétre tettek szert a csoportban a fiatalok, megtanultak alkalmazkodni. A volt táncosok a nagybetűs életben is megállják a helyüket.

Az Iparos Tanonciskola regöscsoportjának valamikori tagja Kiss József. Kilencévesen ott volt az alapításnál, ma a Balassi Táncegyüttes Működtetésére Alapítvány elnöke.
— Kilenc-tizennégy év közötti fiatalok voltunk, mikor a cserkészcsapat regöscsoportjából megalakult a tánccsoport. Még mindig emlékszem az első fellépésünkre: 1948-ban a márciusi ifjakra emlékezve verbunkot táncoltunk a Kossuth téri színpadon — idézte a múltat Kiss József.
— 1948 őszén megszűnt a nagyhírű Batsányi Tánccsoport Békéscsabán. Vezetőjük, Rábai Miklós a fővárosba szerződött le, a Testnevelési Főiskola néptánctanárának, majd 1951-től az Állami Népi Együttes vezető koreográfusa lett. A volt batsányisok közül sokan átjöttek a frissen alakult Balassi Táncegyüttesbe. Akkoriban rengeteg néptánccsoport működött Csabán, de mind közül a Batsányi tűnt ki leginkább. A csatlakozó táncosok révén ennek az örökségét is a Balassi vitte tovább.

Több mint harminc évig vezette az egyre sikeresebbé váló együttest Born Miklós, azaz Samu bácsi. De hogy honnan is ered a Samu név, azt kevesen tudják. A Szarvas őrsben — amelynek Born Miklós is tagja volt — az egyik srác szavajárása nyomán öt fiúra „ragadt rá” a Samu név. Hogy meg lehessen különböztetni őket egymástól, még előnevet is kaptak: így lett Pót Samu, Fő Samu és — Born Miklós — Kis Samu. Az idős koreográfust a mai napig Samu bácsizzák valamikori növendékei.

 

Forrás: BEOL.hu

 

 

 
 
buy cheap cialis professional
Legyen �nnek is honlapja! K�sz�tette, szerkesztette, t�rhely: CSABAPROG Kft.